dinsdag 3 juni 2014

Het ei van Columbus.

Volgens mijn omgeving kan ik best lekker koken. Een sterrenkok ben ik niet maar ik kan me heel aardig en smaakvol redden in de keuken.
Ik durf te experimenteren, sla er kookboeken op na en kan het niet laten overal een vleugje "Ineke" aan te geven.
Een snufje dit, een lepeltje dat, een scheutje zo. Ruiken, proeven en kijken.
Of het nu gaat om een stamppotje, éénpansgerecht of iets meergangerigs.

Nou zijn er van die hele stomme, simpele dingen die ik maar niet onder de knie krijg.
Wat dacht je van een gepocheerd eitje. Hoe moeilijk kan dat zijn. Zucht...
Talloze manieren heb ik geprobeerd. Eindeloze verhoudingen qua water en azijn. Diverse soorten azijn. Elk filmpje heb ik bekeken. Ik heb me wezenloos geroerd aan draaikolken. Op den duur had ik zulke grote draaikolken dat de Titanic er makkelijk schipbreuk in had kunnen lijden.
Ik heb zo ongeveer het ei onder de kip vandaan getrokken onder luid gekakel ( van de kip ) om maar zoveel mogelijk tegemoet te komen aan het begrip "kakelvers".
Van zachtjes vanuit een kopje in het net niet bruisende water gieten tot en met het ei met een soeplepel in het azijnwater vleien.
Ik kreeg alleen maar een vreemdsoortig gevormd frommeltje.

En toen zag ik het licht! Of liever gezegd vond ik het ei van Columbus. Dankzij de Allerhande. ( Geen reclame, ik heb geen aandelen en ben niet aansprakelijk voor de inhoud ;-)  ).
Bekleed een kommetje of kopje ruim met vershoudfolie en smeer dat licht in met olie. Breek daar een ei in. Draai de folie aan de bovenkant dicht en doe dat pakketje voorzichtig in een pan met water dat net tegen de kook aan is. Laat 4 minuten pocheren. Haal het pakketje uit het water en verwijder voorzichtig de folie.
Hadden ze dat nou niet even eerder kunnen bedenken?

Vanavond eten we huisgemaakte aardappelsalade met een gepocheerd ei!

Kook 500 gram vastkokende krieltjes met schil bijna gaar in 1 liter bouillon. ( Roseval, Opperdoezer )
Draai het vuur uit en laat nog 10 minuten nagaren in de bouillon.
Giet de aardappeltje af en bewaar een flinke scheut van de bouillon.
Maak een sausje van de bouillon, een scheut azijn, een aantal flinke lepels mayonaise en versgemalen peper. Als je het graag wat pittig hebt nog een lepel mosterd.
Snijd de nog warme aardappeltjes zodra ze te hanteren zijn in plakjes en meng ze met de saus. Mag best royaal zijn, doordat de aardappels nog warm zijn zullen ze veel saus opnemen.
Snijd een handvol augurkjes in snippers en meng alles goed dooreen.
Laat minstens een paar uur afkoelen.
Dit is de basis.
Maak de salade verder af naar eigen smaak. Met of zonder vlees, vis, kruiden, of doe eens Gronings! Meng er flinterdunne plakjes droge worst door. Of chorizo en kappertjes. Een restant gaar rundvlees. Olijven en feta, laat je fantasie erop los.
En maak het geheel af met een fantastisch gepocheerd eitje.....



Geen opmerkingen:

Een reactie posten